8 oktober 2013

Stjärnsoppa med kokosgrädde, basilika & citron

Vera har nyss upptäckt stjärnhimlen. Fascinationen är fullkomlig. Detta fick mig att tänka på Sarah Bs Reverse Universe Soup och att en liknande soppa kanske skulle uppskattas av den lilla damen. På så vis föddes stjärnsoppan. Smakmässigt så har den få likheter med originalet. Men utseendemässigt är de lika.

När jag presenterade soppan för henne berättade jag om att de små belugalinserna är stjärnor, förutom att allt är det motsatta. Himlen är vit och stjärnorna är svarta. Glatt öste Vera på mer och mer stjärnor i sin soppa och åt upp tre skålar. Den blev med andra ord omåttligt populär.

Jag serverade soppan tillsammans med quinoa och linser, i separata skålar på bordet. På så vis kunde alla själva bestämma hur mycket stjärnor och quinoa de ville ha. Ett bra knep för att få barn att äta bättre och känna sig delaktiga.

6 port.
600 g blomkål, skuret i mindre buketter
350 g rotselleri, skuret i mindre bitar
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 l grönsaksbuljong
1 burk ekologisk kokosgrädde (22%)
1 msk kokosolja
10 färska basilikablad, grovt hackade

2 dl belugalinser, rensade och avsköljda
3 msk extra virgin olivolja
zest och juice från ½ citron
flingsalt och nymalen svartpeppar

2 dl quinoa

Gör så här:
Fräs vitlöken försiktigt i kokosoljan en minut, utan att den tar färg. Tillsätt blomkål, rotselleri och buljong. Låt koka i ca 20 minuter, eller tills grönsakerna är mjuka. Koka belugalinserna i vatten i ca 15 minuter. Passa dem noga så att de inte kokar sönder. De ska vara al dente när de är klara. Häll av vattnet. I en skål rör ihop linserna med olivolja, zest och juice från citronen och smaka av med salt och peppar. Koka quinoan enligt förpackning. När soppan kokat klart tillsätt kokosgrädden och basilikabladen. Mixa den slät med en stavmixer eller i en blender. Tillsätt eventuellt mer vatten om den blir för tjock. Smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med en stor sked belugalinser och quinoa till. Rör ihop allt och ät!



5 kommentarer:

Hanna sa...

Å, vad gott det låter med soppa. Tyvärr har jag ingen rotselleri hemma, och ingen blomkål heller för den delen, men så fort jag får det ska jag provlaga!

Sara på Vardag.nu sa...

Barn är så sköna, tänk om man kunde bli så motiverad till något så enkelt. :)

Matarkivet sa...

Grymt bra trick! Och soppan ser dessutom galet god ut. :)

Anonym sa...

Så gott! Slurp sa det :)

Unknown sa...

Superhit!